Dr. Barta József kardiológia magánrendelése

Kardiológus magánrendelés a városi szakrendelés főorvosától Pécsen. Szakterületem a mellkasi fájdalom, koszorúér- és billentyű betegségek gyanúja miatti kivizsgálás, gondozás, műthetőség megítélése. Vérnyomás beállítás, fulladás, lábdagadás, fáradékonyság okának kiderítése, de az állapot felmérés, az egészséges életmódra oktatás, családi terheltség miatt kivizsgálás is. Nagy tapasztalattal rendelkezem a szívultrahang, a terheléses EKG, 24 órás EKG és vérnyomás értékelésében.

Profil kép

Profil kép

Logó

Szakrendelés logó

Fontosabb betegségek, vizsgálatok leírásai

2014.04.21. 11:58 Barta József

Magas vérnyomás betegség

Korunk népbetegsége, latinul hypertonia. 140/90 Hgmm-t meghaladó nyugalmi vérnyomás érték esetén emelkedett vérnyomásról beszélünk. Amennyiben ez az érték jellemzően magas, akkor már kóros, ez a magas vérnyomás betegség. A kór lehet tünetmentes is, de okozhat fejtetőtáji vagy tarkótáji fejfájást. Ha évekig fennáll, nem kezelik, főleg társbetegségek megléte mellett maradandó szervkárosodások kialakulását okozhatja, melyek rettegett betegségek: stroke (agyi keringészavart okozó vérzés, trombózis), szívinfarktus, vesebetegség, látásromlás.

2. Szívkoszorúér szűkület

A fejlett országokban a koszorúér-betegség következtében kialakult betegségcsoport a leggyakoribb halálok, a középkorúak 20%-át érinti. Nem befolyásolható rizikófaktorok közé sorolható az öröklött hajlam, az életkor, és a nem. (A fiatal férfiak veszélyeztetettebbek, klimax után pedig a nők hajlama nagyjából megközelíti a férfiakét). További rizikófaktorok az emelkedett koleszterin-, trigliceridszint, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, és bizonyos anyagcsere betegségek. Kialakulására közvetett módon a stressz is hat.   (a stresszes ember hajlamosabb az elhízásra, egészségtelen táplálkozásra, kevés mozgásra, dohányzásra, de a fokozott mértékben felszabaduló és állandóan ható stressz-hormonok is elősegítik a helyzet romlását.)

Tünetek:

A koszorúér-betegség első enyhébb tünete lehet mellkasi fájdalom, úgynevezett angina pectoris, mely oxigén hiány következménye. Jellemzően fizikai, vagy pszichés terhelés hatására jelentkezik, néhány percig tart, párhuzamosan a szívfrekvencia növekedésével, ill. a koszorúerek görcsével. A mellkasi fájdalom kisugározhat a nyakba, állkapocsba, és a bal karba. Súlyosabb kórkép az ún. instabil angina pectoris, mely nyugalomban jelentkező, egyre gyakoribb, jellegében erősödő, vagy egyre kisebb terhelésre jelentkező, tovább tartó fájdalom. Ez már tulajdonképpen a szívizominfarktus „előszobája”, mely az esetek 1/5-ében sajnos be is következik. A szívinfarktus tünetei hasonlóak, csak sokkal intenzívebbek – a szorító-nyomó jellegű mellkasi fájdalomhoz hányinger, hányás, verejtékezés, nyugtalanság, szorongás, halálfélelem, eszméletvesztés társulhat. Itt már van szívizomelhalás is.

Diagnózis:

A koszorúér szűkület kimutatására széles körben a terheléses EKG az egyik legelterjedtebb vizsgálati módszer. A vizsgálatot futószalagon, vagy kerékpáron végzik. A terheléses szívultrahang szintén hatékony diagnosztikus módszer. Ilyenkor fizikai, vagy gyógyszerrel elért terhelés hatására ultrahanggal figyelik a szív-kamrák falának mozgását. A nyugalomban és terhelés alatt végzett szívizom izotópos vizsgálata szintén segíti a diagnózist azáltal, hogy információt nyújt a szívizom vérellátásnak eltéréseiről. 24 órás (Holter) EKG vizsgálat szintén fontos a kór kimutatásában. A koszorúereket katéteres beavatkozás nélkül is láthatóvá lehet tenni, nagy felbontású, ún. sokszeletes CT-berendezéssel.

Kezelés:

A stabil angina pectoris járóbeteg ellátás keretében is ellátható, de az instabil angina már kórházi felvételt igénylő állapot!

A koszorúserek szűkületeinek kimutatására az arany standard vizsgálat a szívkatéterezés, mely az állapottól függően lehet tervezett, akár sürgős beavatkozás is. A katéter felvezetése napjainkban már a kéz csukó artériáján át történik: Vezetődrót segítségével egy vékony csövet juttatnak fel a koszorúerekhez, azokat kontraszt anyaggal töltik fel, ezáltal láthatóvá válnak az erek, az esetleges szűkületek/elzáródások. Amennyiben szükséges, már akkor egy felfújható ballon segítségével megtágítják, és egy fémből készült hálót, ún. stentet is behelyeznek a kritikus érszakaszra.

Fenti módszer fejlődésével, egyre nagyobb szeletet hasít kis az ellátásból, de ha nem célravezető vagy a károsodás nagyon kiterjedt, a másik lehetőséget választjuk, a szívsebészeti úton történő gyógyítást. Ekkor a szívsebész a láb vénáiból, vagy a mellkasfalon futó verőerekből készít áthidalást (bypass), melyeken a vér a szűkületeket megkerülve jut a szívizomhoz. A műtét a beteg számára természetesen jelentősen nagyobb megterheléssel jár.

Megelőzés:

A megelőzésben fontos szerepet játszik a vérzsírok szintjének karbantartása, az elhízás elkerülése, a zsír- és koleszterinszegény, rostokban, tengeri halakban gazdag táplálkozás. A telített zsírsavak (főleg az állati eredetű zsírok) aránya ne haladja meg az összes zsír 1/3-át. Fontos a rendszeres testmozgás és lehetőség szerinti stressz mentes életvitel, vagy legalábbis stressz kezelési technikák alkalmazása. A már meglévő és ismert betegségekre oda kell figyelni, leginkább a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre. A dohányzást mellőzzük!

 

3. Szívritmuszavarok

A pulzus rendellenességek (kihagyás, szapora vagy lassú pulzus, rendetlen szívverés) kivizsgálását és kezelését foglalja magában. Fontos, hogy ismeretlen eredetű rosszullétek, eszméletvesztések esetén tisztázzuk, nem ritmuszavar okozta-e.

A ritmuszavar igen gyakran valóban tünet, mely az alapbetegség kiderítése révén orvosolható. Ugyanakkor ritmusra ható gyógyszerre is szükség lehet. Bizonyos esetekben ritmus szabályzó: pacemaker beültetés a megoldás

4. Szívelégtelenség

A szívelégtelenség leggyakrabban már meglévő szívbetegségekhez (elsősorban magas vérnyomás, koszorúér betegség, egyéb szívizom betegség, szívbillentyűk kóros állapota) társul, állapotromlást jelent. Előfordulhat azonban váratlanul kialakuló, fulladással, lábdagadással, gyengeséggel járó állapot. Okát ki kell derítenünk, így lehet esély a minél sikeresebb kezelésre.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni kardiológiai magánrendelésemen?

Modern diagnosztikai eszközökkel rendelkezünk a kardiológiai betegségek szűréséhez: EKG, 24 órás EKG (Holter), terheléses EKG, 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM, szív ultrahang. Fájdalmatlanok, kockázattal sem járnak.

EKG vizsgálat

Alapvető kardiológiai módszer: a szív elektromos tevékenységének vizsgálata. Véleményezhető pulzusszám, ingerképzési zavarok, ritmuszavarok: rendellenes ütések, szabálytalan ritmus,ingerületvezetési zavarok. Információ nyerhető a koszorúserek állapotáról, megállapítható a már lezajlott szívinfarktus, mellkasi fájdalom alatt készült felvételen koszorúér szűkület diagnosztizálható

24 órás EKG (Holter) vizsgálat

24 órán át tartó EKG megfigyelést jelent: a készülék folyamatosan rögzíti a mérési adatokat. Ezen időszak különböző tevékenységeiben van lehetőség az EKG-ra. Általában szabálytalan szívműködés, és mellkasi fájdalom kivizsgálása esetén használjuk, de emellett a gyógyszeres kezelés eredményessége is mérhető vele. Panaszgomb megnyomásával a paciens jelet tesz a felvételbe, az értékelést így segítve

Terheléses vizsgálat

Segítségével a mellkasi fájdalmak okai is kideríthetőek, rettegett háttér, a súlyos koszorúér szűkület kizárására. Alkalmazzuk terhelhetőség megítélésére is. A vizsgálat során mérjük a pulzusszámot, valamint a vérnyomást, a nagyjából 20 percig tartó vizsgálat után pár percig megfigyelés alatt tartjuk a pácienst.

Vérnyomás monitorozás

Ismert, hogy a hagyományos, rendelőben történő vérnyomásmérés értékei félrevezetőek lehetnek. A vérnyomás monitorozással azonban lehetőség van arra, hogy pontosabb értékeket kapjunk. Hiteles képet alkothatunk a vérnyomásról a páciens megszokott életvitele közben. A készülék napközben gyakrabban, éjszaka ritkábban rögzíti a vérnyomást, pulzust. Fontos statisztikai adatai alapján véleményezni lehet, hogy az illető szenved e magas vérnyomás betegségben, vagy csak fehér köpeny jelenséggel állunk szemben. Segít a diagnózis felállításában, a kezelés eredményességének megítélésében, az optimális gyógyszeres terápia beállításban, a túlkezelés, vérnyomáscsökkentők okozta alacsony vérnyomás felismerésében, éjszakai magas vérnyomás felismerésében

Szívultrahang

A szív vizsgálatára napjaink alap képalkotó diagnosztikai módszere, így a szívüregek nagysága, szerkezete, falvastagsága, mozgásai, a szívbillentyűk szerkezete, működése, a szív teljesítőképessége, nagysága vizsgálhatók. Lehetőségünk van a szív üregeiben áramló vér mozgásának sebességét mérésére, alkalmas billentyű szűkületek és billentyűelégtelenségek diagnosztizálására, súlyosságának meghatározására. Felismerhetők az oda nem illő képletek, meszesedés, magvastagodott, vagy felrakódásról a veleszületett szívbetegségek, szívizom-betegségek, szívburokgyulladások, folyadék gyülemek, a szív koszorúér betegség okozta fali mozgászavarok,

Ér Doppler vizsgálat

Amennyiben további vizsgálatokra van szükség, együttműködő szakrendeléseink révén biztosítjuk azokat.

Szerencsés esetben a vizsgálatok szervi károsodást, magasabb rizikóstátuszt nem találnak. Ekkor a felmerülő kérdések korrekt, kimerítő megválaszolásával, életmód tanácsadással, és időszakos kontroll vizsgálatokkal állunk rendelkezésére.

Amennyiben szív-, érrendszeri betegség, szervi károsodás még nem alakult ki, de a háttérben komoly rizikótényezők állnak, azok gyógyszeres kezelésével, életmód tanácsadással, diétás tanácsokkal, dohányzás leszoktató programunkkal igyekszünk segíteni, és kontroll vizsgálatokkal követjük nyomon egészségi állapotát.

A kialakult szívbetegség esetén rendszeres ellenőrző vizsgálatokat végzünk, a gyógyszeres kezelés folyamatos felülvizsgálatával az Önnek legmegfelelőbb, legkorszerűbb kezelést ajánljuk. Szükség esetén szakorvosi javaslatot, szakvéleményt adunk.

 

komment

süti beállítások módosítása